Hangkutatás

Szakmai látogatás Ferrarában, a Teatro Nucleónál

Németh Nikolett beszámolója

2021 júliusában a Campus Mundi külföldi szakmai gyakorlatot támogató ösztöndíjának köszönhetően látogatást tettem a Ferrarában működő Teatro Nucleónál.

A Teatro Nucleo bázisának bejárata, Pontelagoscuro (Ferrara), Olaszország

A Nucleo független színházi műhely nagy múltra tekint vissza, művészeti, valamint pedagógiai tevékenysége pedig szerteágazó, és máig hiánypótló. Alapvető céljuk, hogy megőrizzék a színház társadalom- és közösségformáló szerepét, amelynek egyik legfőbb feltétele, hogy az ne csupán egy szűk, kiváltságos társadalmi réteg számára legyen elérhető. A közpénzből fenntartott színházhoz mint művészethez ugyanis minden állampolgárnak joga van. Ellentétes irányba mutatnak azonban a statisztikák, amelyek a „színházba járók” számát mutatják, továbbá jellemzően ez a (jelen esetben leegyszerűsített) csoport a városokra koncentrálódik. Erre a hiányra reagál a Teatro Nucleo 1970-es évek óta működő utcaszínházi műhelye, amely tevékenységét és tudását kiterjesztette a börtönszínházra, valamint a mentális kórházakban végzett művészetterápiás munkára is. Horacio Czertok (az általam a helyszínen készített interjúban) felhívja a figyelmet arra, hogy valódi terápiás hatása egyedül a ténylegesen művészi igényű munkának van, amely valamiféle átalakulással és tudásszerzéssel jár.

A társulat egyébként 1974-ben jött létre Buenos Airesben Cora Herrendorf és Horacio Czertok vezetésével, majd a politikai körülmények miatt Olaszországba, Ferrarába menekültek, ahol 1978 óta töretlen a munkájuk. Munkásságukról bővebben olvashatnak az érdeklődők a Horacio Czertok: Színház száműzetésben: A Teatro Nucleo Színház pedagógiai munkája című könyvben (Kijárat Kiadó, 2013 – a könyv digitális változata elérhető a Sinum Egyesület honlapjának Könyvtár menüjében).

Hangkutatóként a látogatásom fő célja az volt, hogy elmerüljek a színház archívumában, kövessem az aktuális tevékenységeiket, és megismerkedjek előadói és terápiás munkájuknak azon szegmensével, amely egyéb kifejezőeszközök mellett a vokális hangra épül. Ebből a szempontból külön érdekesség volt látni azt a kézikamerával rögzített felvételt, amely az 1989-es Mír Karaván, nagyszabású, utazó színházi projekt során készült a Vocifer/azione című színházi koncertelőadásról. A produkciót Demetrio Stratos hangművésznek dedikálták, aki nagy hatással volt a csoportra. A Cora Herrendorf rendezte koncertelőadás egyik kulcsfigurája Nicoletta Zabini, a Teatro Nucleo korábbi társulatának egyik tagja, aki erőteljes énekimprovizációival azonnal magához ragadja a nézők és hallgatók figyelmét. E a felfedezések újabb kapukat nyitottak számomra a hangkutatásban, nem beszélve arról a szintén archív felvételről, amely betekintést adott abba a folyamatba, amely során az orvosok és önkéntes pszichológus diákok felkészítése zajlott a mentális sérültekkel való művészetterápiás munkára. A terápia egyik fő eszköze a hanghasználat, pontosabban az üvöltésen vagy sikolyon keresztül a „saját” hanghoz való visszatalálás volt. Az itt látott munka során fokozatosan igyekeztek megnyitni azokat a testben rejlő rezonátor pontokat, amelyek elősegítik a felszabadult hangadást.

Pillanatkép a Teatro Nucleo - Il Tempo del Canto című előadásából, Bobbio, Olaszország

Az utazásnak egy újabb izgalmas része következett, amikor a Nucleo jelenlegi társulatát elkísértem belföldi turnéjára, Bobbio festői kisvárosába, ahol élőben is láthattam két színházi előadásukat szabadtéren, a város hangulatos főterén. A program az „ERSA – Emilia Romagna Scena Aperta” (Emilia Romagna Nyílt Szín) elnevezésű projekt egyik állomását képezte, amelynek keretében a csoport többnyire szabadtéri színházi programokkal kívánja ellátni Emilia Romagna régió kistelepüléseit.

Ponte Gobbo / Ponte Vecchio (Púpos vagy Régi híd), Bobbio, Olaszország

 A szakmai vizit – amelynek fontos részét képezték a személyes beszélgetések és nem utolsósorban a színház munkaterének, illetve napi ritmusának a megismerése – rendkívül inspiráló volt. Több, konkrét terv és vázlat született szakmai cikkek megírásához, emellett két interjú készült Horacio Czertok színházalapítóval és rendezővel, illetve Natasha Czertok színésznővel és mozgásművésszel. Szinte biztos vagyok benne, hogy nem ez volt az utolsó látogatásom a színháznál.

A Teatro Nucleo székhelye, Pontelagoscuro (Ferrara), Olaszország

Hangkutatás

"Párhuzamosan folytatom gyakorlati és elméleti kutatásaimat az emberi hang performatív szerepéről. Egyaránt ide értem a megtestesült hangot mint a művészi (egyéni vagy csoportos) kifejezőerő rendkívül sokrétű lehetőségét, amely meghaladja a „helyes beszéd” vagy a „szép ének” korlátait, és ezáltal a meglepetés és a bevonás erejével bír. Továbbá érdeklődéssel fordulok a hang által közösségi szinten megnyilvánuló, empátián és odahallgatáson alapuló kreatív csatorna felé.

Európai partnereinkkel együtt (pl.: Centre Artistique International Roy Hart, FR) olyan események létrehozásán dolgozunk, amely teret nyit a hang, a test, a mozgás és a belső én szoros kapcsolatainak a megéléséhez. Nonverbális eszközökből építkező, interkulturálisan is működtethető kifejezésmódokat keresünk.

Elméleti kutatásomat a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatójaként, a gyakorlattal szoros összefüggésben végzem. Központi kérdései a hang jelentésalkotó és jelentésbontó szerepe, a hangzó szubjektum egyedisége, illetve a hangban rejlő politikusság."

Németh Nikolett

[/pl_text]
[/pl_col]
[/pl_row]