RIOTE 3

A RIOTE 3 egy Erasmus + KA 2 partnerségi projekt, amely 2022 októberében ért véget 24 hónap után. Hét országból, nyolc partner képviseli a partnerséget: Shoshin Színházi Egyesület (Románia), Utcaszak Színházi Alkotó Közösség (Budapest), SINUM Színházi Műhely Egyesület (Pécs, mely egyben a koordinátor szervezet), Kud Ljud (Szlovénia), Teatro Nucleo (Olaszország), Protagon e. V. (Németország), Une idée dans l’air (Franciaország) illetve Take Art Ltd. (Anglia).

A program főbb eredményei a honlapunk könyvtár és előadások menüpontjai alatt elérhetőek, illetve a https://riote.org/ weboldalon.

(A RIOTE 3 projekt egyben egy 6 éves ciklus zárása is a RIOTE 2016-’17 és a RIOTE 2017-’19 programokat követően.)

A projekt fő célja volt az amatőr és független színházi kultúra támogatása Európa szerte, első sorban a nem verbális előadóművészeti formák terén. Ennek érdekében kettő oktatási tananyagot (mint szellemi termékeket) hozott létre a program, a partnerek kölcsönös tudásátadását célzó nemzetközi tréningek tapasztalatai alapján.

Kettő oktatási tananyag:
1. 9. érzék Ez a könyv a színházi tréning szerepét igyekszik kiemelni a hagyományos szakmai diskurzusok összefüggéseiből azzal, hogy rávilágít a színházi tréning életminőségjavító szerepére és az egészségmegőrzés, személyiségfejlesztés, stresszkezelés illetve mindenekelőtt kompetenciák fejlesztésének lehetséges eszköze a felnőtt tanulási szektorban.


2. A mítosz a közösség hátterében Ez egy gyakorlati útmutató, közösségi színházi programokhoz, vidéki kistelepülések felnőtt és idős lakosainak a bevonásával.


A partnerség egyik célja, hogy a már létező vagy épülő nemzeti vidékjáró hálózatok hosszú távon egy európai hálózatot képezzenek, amely képes lehet a jelen projekt tapasztalatainak is nagyobb teret biztosítani.

A partnerek nyolc faluban folytattak párhuzamos munkát a helyi közösségeikkel:
Bingenheim (Németország), Méra (Románia), Gagyapáti (Magyarország), Highbridge (Anglia), Pontelagoscuro (Olaszország), Ravne na Koroškem (Szlovénia), Cserkút (Magyarország).

A nyolc párhuzamosan dolgozó munkacsoport témájának egyik közös vonása volt, hogy mind egy-egy helyi mítoszt dolgoztak fel, amely kötődik az adott közösség kollektív emlékezetéhez, és az egyes emberek személyes emlékeihez. Az adott tréningsorozatot, illetve próbafolyamatokat egy-egy előadás zárta.

A képhez tartozó alt jellemző üres; riote3-1024x535.jpg a fájlnév