RIOTE 3

A RIOTE 3 egy Erasmus + KA 2 partnerségi projekt, amely 2020 október elsején vette kezdetét és 24 hónapon át tart. Hét országból, nyolc partner képviseli a partnerséget: Shoshin Színházi Egyesület (Románia), Utcaszak Színházi Alkotó Közösség (Budapest), SINUM Színházi Műhely Egyesület (Pécs, mely egyben a koordinátor szervezet), Kud Ljud (Szlovénia), Teatro Nucleo (Olaszország), Protagon e. V. (Németország), Une idée dans l’air (Franciaország) illetve Take Art Ltd. (Anglia).

/ A program honlapja facebook oldala a lenti logókról elérhetőek. /

A RIOTE 3 projekt fő célja, hogy támogassa az amatőr színjátszó kultúrát Európában, első sorban a tér-specifikus és nem verbális színház eszközeivel. Ennek érdekében kettő oktatási tananyagot (mint szellemi termékeket) hoz létre, főként a partnerek kölcsönös tudásátadását célzó nemzetközi tréningek tapasztalatai alapján.

A kettő tervezett oktatási tananyag:
1. Miért nem csináljuk csapatként? Egy életminőséget mérő eszközkészlet azon színházi felnőttoktatók számára, akik a munkájuk hatékonyságát, szívritmusvariabilitást, illetve stresszkezelést mérő digitális eszközökkel is szeretnék kísérni, hogy a csoportokkal és egyénekkel végzett munkájuk hatékonyságáról minél többet megtudjanak.
2. A mítosz egy közösség hátterében. Ez egy gyakorlati útmutató lesz, közösségi színházi programokhoz, vidéki kistelepülések felnőtt és idős lakosainak a bevonásával.


A partnerség egyik célja, hogy a már létező vagy épülő nemzeti vidékjáró hálózatok hosszú távon egy európai hálózatot képezzenek, amely képes lehet a jelen projekt tapasztalatainak is nagyobb teret biztosítani.

A partnerek nyolc faluban folytatnak majd párhuzamos munkát a helyi közösségeikkel:
Bingenheim (Németország), Méra (Románia), Kázsmárk (Magyarország), South Peterton (Anglia), Pontelagoscuro (Olaszország), Ravne na Koroškem (Szlovénia), Máriagyűd (Magyarország). A szervezetek szakemberei segítségével valamennyi kiválasztott faluban létrejön majd egy megközelítőleg 10-20 fős csoport, amelyek lehetőleg heti rendszerességgel folytatnak majd tréning foglalkozásokat. Terveink szerint a csoportok összetételét illetően számítunk jelentős számú idősebb résztvevőre, ezért a foglalkozásokon fontos szempont a nemzedékek közötti párbeszéd elősegítése.

A partnerek mindegyike megosztja majd saját munkájának eredményeit és bemutatja módszereit a többi partnerszervezet számára, egy általa szervezett tréning esemény keretében.

A nyolc párhuzamosan dolgozó munkacsoport témájának egyik közös vonása, hogy mind egy-egy helyi mítoszt dolgoznak majd fel, amely kötődik az adott közösség kollektív emlékezetéhez, és/vagy az egyes emberek személyes emlékeihez. Az adott tréningsorozatot, illetve a próbafolyamatot egy-egy előadás/munkabemutató zárja majd.

A pályázat munkacíme akár úgy is szólhatna, hogy Az öt akadály, mely cím, emlékeztet Lars von Trier nagyszerű filmjére.

A nyolc partner szervezet célja hasonló, mind egy-egy színházi előadást szeretnénk létrehozni, mindenki a maga otthonához közel, DE a projekt öt feltételt állít elénk. Olyan előadást hozzunk létre, amely:
1. közösségi színházként jön létre;
2. vidéki kistelepülésen valósul meg;
3. tér-specifikus;
4. szívritmus variabilitást mérő eszközöket alkalmaz;
5. (újra-) felfedez valamely helyi mítoszt.

A képhez tartozó alt jellemző üres; riote3-1024x535.jpg a fájlnév