ISTA / NG

PRE-EXPRESSZIVITÁS – KOMPOZÍCIÓ – MONTÁZS

Magyarország ad otthont a Nemzetközi Színházantropológiai Iskola / Új generáció (ISTA/NG) műhelyének

A Színházi Olimpia 2023, 
a Fondazione Barba Varley,
a Sinum Színházzal együttműködésben,
megrendezi a 

NEMZETKÖZI SZÍNHÁZANTROPOLÓGIAI ISKOLA/ÚJ GENERÁCIÓ
(ISTA/NG)
17. műhelyét

Eugenio Barba vezetésével

A plakátot Pilári Darinka tervezte.

ISTA 2023 / Műsorfüzet:

Egy kisfilm az előző ISTA-ról (2021 Favignana):

Favignana, 2021

PRE-EXPRESSZIVITÁS - KOMPOZÍCIÓ - MONTÁZS

Helyszín: Pécsvárad és Budapest

Időpont: 2023. május 7-21.

A műhely témája:

PRE-EXPRESSZIVITÁS – KOMPOZÍCIÓ – MONTÁZS

Mesterek:

Eugenio Barba

valamint

Keiin Yoshimura, So Sugiura (Japán), Parvathy Baul (India), I Wayan Bawa (Bali), Yalan Lin (Tajvan), Alício Amaral, Juliana Pardo (Cia. Mundu Rodá, Brazília), Alessandro Rigoletti, Caterina Scotti (Teatro tascabile di Bergamo, Olaszország), Julia Varley (Odin Teatret, Dánia), Ana Woolf (Argentína), Berecz István (Magyarország).

Az ISTA/NG magyarországi műhelye május 20-án a budapesti Nemzeti Színházban zárul
az Eugenio Barba rendezésében a műhely során létrehozott

ANASZTASZISZ/FELTÁMADÁS
(Theatrum Mundi)
előadással.

Szereplők:
az ISTA/NG mesterei, művészei és résztvevői.

Annada Prasanna Pattanaik (zenész, India), Lorenzo Gleijeses és Manolo Muoio (színészek, Olaszország), Mirto Baliani (zeneszerző, Olaszország), Stefano di Buduo (fénytervező, Németország)
ISTA/NG stáb
Francesco Galli (fotó, Olaszország), Francesca Romana Rietti (színházesztéta, Olaszország), Leonardo Mancini (színházesztéta, Olaszország), Claudio Coloberti (videó, Olaszország), Rina Skeel (szervezés/dizájn, Argentína)

A program:

– Május 7-én érkezés Pécsváradra (egyénileg), bemutatkozás és megnyitó.
– Május 8-15.,07:00-22:00, műhelymunka.
– Május 16., a pécsváradi program zárása. 
– Május 17-én utazás Budapestre.

– Május 18-19., ANASZTASZISZ/FELTÁMADÁS színházi próbák.
– Május 20., előadás a Nemzeti Színházban.
– Május 21., elutazás.

A műhely munkanyelve az angol.
Kapcsolatista@theatreolympics2023.com

A műhelyről

Az ISTA/NG kurzusain a színházi- és táncmesterek gyakorlatban osztják meg a maguk kompozíciós és montázstechnikáit. A résztvevők betekintést nyerhetnek a különböző hagyományokhoz tartozó színészek/táncosok mesterségbeli tudásába. A művészek által tartott gyakorlati foglalkozásokat, előadásokat, valamint életrajzi interjúkat is magában foglaló műhelymunka lehetővé teszi a résztvevők számára, hogy megtapasztalják és összevessék egymással azokat az elveket, stratégiákat, amelyek egy előadás végső megszerkesztéséhez hozzájárulnak. Majd a megszerzett tudást, elveket, gyakorlatot lehetőségük lesz alkalmazni Eugenio Barba montázsában, az ANASZTASZISZ/FELTÁMADÁS című előadásban, amely a budapesti Nemzeti Színház nagyszínpadán a Színházi Olimpia keretében mutatnak be.

Az ISTA/NG, NEMZETKÖZI SZÍNHÁZANTROPOLÓGIAI ISKOLA/ÚJ GENERÁCIÓ a Fondazione Barba Varley „sharing knowledge” projektjének része.

A projekt magában foglalja a JTA – Journal of Theatre Anthropology (Színházantropológiai Folyóirat) szabad hozzáférésű és nyomtatott változatát; a színházantropológia alapelveiről szóló filmsorozat szabad hozzáférését; a LIVING ARCHIVE FLOATING ISLANDS (ÚSZÓ SZIGETEK ÉLŐ ARCHÍVUM) elméleti, didaktikai és művészeti tevékenységét, amelyet Eugenio Barbának, az Odin Teatretnek és a Harmadik Színháznak szenteltek. A projektet a Fondazione Barba Varley olaszországi, németországi, spanyolországi, romániai, argentin, görögországi és kolumbiai központjaival együttműködve dolgozza ki. További információ: www.fondazionebarbavarley.org

Az ISTA/NG 17., magyarországi műhelye folytatja az Odin Teatret által kidolgozott műhelymunkát, amelyben a művészi alkotás és a pedagógiai gyakorlat összeolvad a kutatással. Ez a termékeny és köztes zóna megfelel annak, amit a természettudományokban alkalmazott kutatásnak neveznek. A művészetben, és különösen a színházban a tiszta kutatás az alapelvek keresésének felel meg. A módszer lényege, hogy visszamegyünk a szakmai identitásunk eredetéhez, látszólag nyilvánvaló és naiv kérdéseket teszünk fel, és még egyszer mélyen megvizsgáljuk az átadás első napjait, hogy elsajátított tudásunkra egy másik szemszögből nézzünk rá újra.

Mind a tiszta kutatás, mind az alkalmazott kutatás magában foglalja egy olyan miliő kialakítását, amely lehetővé teszi a gyakorlati megközelítést, hogy ezáltal pontos képet kaphassunk a különböző műfajokat és hagyományokat képviselő színészek/táncosok technikai elveinek hatékonyságáról. Ez az interdiszciplináris és nemzetközi miliő az összehasonlító orientáción alapul. Az elméletet és a történelmet, a gyakorlatot és a kreatív reflexiót olyan megközelítésben ötvözi, amelynek célja az egyéni szinten alkalmazható pragmatikus tudás bővítése. Az ISTA/NG során megtapasztalható élményben alapvető szerepet játszik a környezet: a különböző generációk közötti kapcsolat, a szabadidőben történő találkozások és eszmecserék, a különböző technikák gyakorlatán keresztül történő átadás, valamint a személyes és kollektív kutatás megértése, amely a fiatal színházi/táncművészek, tudósok, elméleti szakemberek és tanárok széleskörű rálátással rendelkező közösségét hozza létre.