“Fuge in me minore”

A Riote 3 partnerség keretén belül a Sinum Színház olasz partnere a Teatro Nucleo június 27-én, hétfőn Pécsen, a Janus Egyetemi Színház székhelyén este 19:00 órától mutatja be Fuge in me minore című előadását.

Felhívás a JESZ honlapjaán & A pontos helyszín & Az esemény

Írta: Veronica Ragusa és Marco Luciano;
rendezte: Marco Luciano;
színpadon Veronica Ragusa;
a Teatro Nucleo produkciója.

Az előadásról:

A Fúga me-moll-ban cím egy szójáték. A Fuga szó jelent egy többszólamú zenei műfajt de olaszul jelent menekülést is, illetve a me-moll jelenthet egy zenei hangnemet, illetve valami olyasmit is mint “én moll-ban”. Az előadás kiinduló gondolatát Arthur Rimbaud és Paul Verlaine, a két jól ismert francia költő szerelmi története adta, amely sokunkban felidézi a meghatározhatatlan éhség, szenvedélyes szomjúság, határtalan öröm érzeteit, illetve a kétségbeesett vágyakozásét valami után, amiben felsejlenek a szabadságról és költészetről alkotott elképzeléseink. Két olyan ellentétes személyiség története ez, akik gyengéd konfliktusba kerültek önmagukkal és a világ határaival. Mintha két egyazon szappanbuborékba ragadt lelkek keresnék közösen a kiutat. Ezért aztán rögtön el is indulnak és mennek, menekülnek messzire, egyik európai fővárosból a másikba, alkohol és drogok füstjében, könnyekben, csókokban, erdőben, tengerparton… Ahogy a Zongorista fúgájában a két kéz szüntelenül egymás után fut, úgy a két költő is, spirálban menekül önmagán belül és kívül, egy olyan örvény át, amely mintha nagyító alá helyezné a félelmek, mosolyok és a nyomorúság mindannyiunkban ott lakozó ellentétes érzéseit.

Egy olyan szenvedélyes és mégis menekülő szerelem története ez, ahol a határtalan öröm és a szabadság iránti kétségbeesett vágyakozás együttesében a két fél, egymást kergetve és énekelve próbálnak költészetté “válni”.

Az előadásban azonban nem a két költő történetét kívánjuk elmesélni, hanem inkább néhány, az életművükben tisztán kirajzolódó archetípust szeretnénk megragadni. Talán mindannyian magunkban hordozunk egy menekülő költői lényt, aki a szeretni vágyás és a szeretve lenni vágyás, az ösztön és az értelem között lebeg, a nagyszerű kudarcok és a múló győzelmek, a bűntudat és a vágy, az emlékezés és a remény között bolyong.
A “divertimento” (szórakozás) szóból alkottuk meg a címet: Fúga me-mollban (Menekülés önmagamba), egy szójáték, amely utat nyitott a költői intuíciók, narratív és zenei utalások előtt, amelyek színházi munkánkat, táncunkat, dalainkat és mozdulatainkat táplálták.

Routine // A szokás hatalma – Cirkusz és Parkour előadás

A Perform Europe programnak köszönhetően a Compagnie Zid társulatának előadása hamarosan látható lesz, június 26-án 17:30-tól a Pécsváradi Várban és 27-én 18:00-tól Kővágószőlősön a focipályán.

A facebook esemény linkjei: https://fb.me/e/1U9MriRi5 ; https://fb.me/e/1HQvSv9W4

Előzetes:

Az előadást Said Mouhssine marokkói cirkuszművész hozta létre 2019-ben. Az ötletet egy munkatársa adta, aki egy napon véletlenül hosszabb időre magára zárta a lakását, és szembesült azzal, amint az otthona egyszerre a börtönévé vált. Ez az állapot egy metafora is, hiszen a szürke hétköznapok monoton ismétlődése hosszú távon mindenkit próbára tesz, ahogyan a megszokás olykor börtönként tartja fogva az életünket és egyre reménytelenebbül választ el álmainktól.Said így foglalja össze előadásának lényegét: „Ezzel a műsorral reményt szeretnék adni mindazoknak a fiataloknak, akik nem hisznek a saját életükben és a jövőjükben, ezért inkább a hálószobájukban maradnak mintsem kimozdulnának otthonról, hogy próbára tegyék magukat. Szeretném megmutatni, hogy újra és újra meg kell kísérelniük tenni valamit, meg kell őrizniük a reményt, hogy szembe tudjanak nézni a jövőjükkel, hogy harcoljanak az unalom ellen, amíg nem találnak valamit, ami célt adhat az életüknek. Meg kell próbálniuk elindulni, hogy megteremtsenek, létrehozzanak valamit, még akkor is, ha az úton olykor elkerülhetetlen az akadályokkal való szembesülés. Ne hagyjuk, hogy a félelmeink tartsanak minket fogságban, s bár néha elbukunk, akkor is menjünk tovább az utunkon.”
Az előadás főhőse is így tesz. Látványos, akrobatikus gyakorlatokkal próbál küzdeni az unalom ellen, miközben megoldásokat keres a továbblépésre, mintha minden mutatvány végére valamelyest megtörné a szobája, a társadalma, az élete falait…
Ezek a falak a marokkói falakat is jelenthetik vagy bármely más társadalom falait és határit, amelyeket sokunk egy életen át nem tud átlépni, illetve a fejünkben lévő falakat, amelyek néha megtiltják, hogy előre menjünk és a legegyszerűbb megoldásokat találjuk meg az életünkben. “Said Mohussine egy sokoldalúan tehetséges cirkuszművész, szakterülete a kínai rúd, az utcai akrobatika. Rendező, színész, kaszkadőr. Pályafutása kezdete óta folyamatosan fejleszti önmagát és új dolgokat igyekszik megtanulni. A cirkuszművészetet és a parkourt Marokkóban kezdte tanulni. Első akrobatikus gyakorlatokat a marokkói tengerparton kezdte elsajátítani, illetve Casablanca utcáin kezdte kidolgozni a parkour technikáját. Barátaival 2007-ben hozta létre az első parkour egyesületet Marokkóban, majd Saléban a “Shems’y” nemzeti cirkusziskolában tanult 3 évig. 2014-ben egy “stoonet” nevű videós csoportot is létrehozott, amelynek célja volt az akrobatika és a speciális effektek humoros népszerűsítése az interneten. Következő munkája volt 2016-ban „Tartf Lkhobz” című utcai műsor, amely a parkourt, a tánc és a cirkusz nyelvén igyekszik megmutatni a munkások életkörülményeit Marokkóban. Mivel a nemzeti cirkusziskolából került ki, számos színpadi rendezővel dolgozott együtt koreográfusként is. Jelenleg a “Tarkiz” című műsorral járja Franciaországot. „A szokás hatalma” (Routine) a második alkotása. 2020-ban saját társulatot alapított Marokkóban “Compagnie Zid” néven. A Zid jelentése “mozgás” darija (marokkói arab) nyelven.Az esemény a Perform Europe Program támogatásával jött létre, a program magyarországi partnerei a Sinum Színházi Műhely Egyesület és a Pro Progressione.
A Sinum Színház egyike annak a 16 partner szervezetnek Európában, akik 2022-ben nyertesei a Perform Europe programnak és befogadói oldalon csatlakoztak az együttműködéshez. A 12 országban aktív partnerség két előadást forgalmaz Európában, amelyek egyike a “Routine // A szokás hatalma” és ennek köszönhetően érkezik hamarosan Magyarországra: Budapestre, Pécsvárara és Kővágószőlősre.

ELMARAD! – PARVATHY BAUL TAVASZI TURNÉ 2022 MAGYARORSZÁG

Parvathy Baul nem tud jelenleg Magyarországra utazni, ezért a turnéra egy későbbi időszakban kerül sor.

A SINUM Színházi Műhely Egyesület szervezésében májusban több alkalommal találkozhatunk a világhírű bengáli művésszel.

Részletes programleírás az alábbi oldalunkon található: https://www.sinumtheatre.eu/parvathy-baul/

Parvathy Baul (1976) Nyugat-Bengáliából származó bául énekesnő, festőművész és mesélő. Gyermekkorától részesült zenei és táncoktatásban, majd vizuális művészeteket tanult Santiniketanban a Tagore által alapított Kala Bhavan Egyetemen. Itt hallotta először későbbi mesterének, Szanátan Dász Báulnak a koncertjét, amelynek hatására az évezredes bául hagyomány útjára lépett. 1995 óta lép föl szülőhazájában, Bengáliában és szerte Indiában. Számos nemzetközi fesztiválon vett részt meghívott művészként: Festival de l’Imaginaire (Párizs), Festival international du Conte et du Monodrame (Beirut, Libanon), Ethnomad (Genf, Svájc). MITEM Fesztivál és Öt templom Fesztivál (Magyarország). Nevezetes helyszíneken vendégszerepelt világszerte: a kiotói Nó-színházban együtt lépett föl a Kamigata-mai és a Kyogen japán tánchagyományát folytató előadókkal; szerepelt a New York-i World Music Centerben, a Chicagói Egyetemen, valamint Peter Schumann színházában (Bread and Puppet Theatre, Vermont). Bául dalai, a metszetei és videó-dokumentumai megtalálhatóak az amsterdami Tropenmuseum dél-ázsiai gyűjteményében. 2018-ban elnyerte az egyik legfontosabb indiai művészeti díjat (Sangeet Natak Akademi Award). Mestere kérésére iskolát (Gurukul) létesített Bengáliában, Santiniketan közelében, ahol a bául hagyományt élteti tovább. Világszerte koncertezik, és a turnék honoráriumából fedezi a Sanatan Siddhashram építésének költségeit. https://www.parvathybaul.com/

Janus misztérium és karnevál Szalatnakon

Ezúton sok szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt színházi előadásunkra, amelyre 2021. február 19-én, 17:00 órától kerül sor a Szalatnaki Művelődési Házban!
A Janus misztérium és karnevál egy kortárs misztériumjáték, ahol a színészek élő képekben mesélik el a reneszánsz költő, Janus Pannonius életútjának meghatározó állomásait. Elhangoznak a költő egyes versei, amelyekből előlépnek annak különleges lényei, többek között Janus Istenség, az évszakok közötti átalakulás őre.Vajon mit is jelent ma számunkra, felnőtteknek a télbúcsúztató karnevál, vagyis a farsang?Az előadás izgalmas mozgáskoreográfiákat jelenít meg, tűzzel, akrobatikus elemekkel, énekekkel és kísérletező kórusimprovizációkkal.A közönséget szeretettel várjuk, az előadás után egy közös ünneplésre ahol alkalom nyílik arra, hogy koccintás mellett a vállalkozó kedvű nézők is megmutassanak valamit a falu vagy a környék kultúrájából régi történetek, versek vagy énekek előadásával.Találkozzunk Szalatnakon, ünnepeljük együtt a farsangot!

Janus misztérium és karnevál

“Ahol megvalósul a teljes üresség ott a nyugalom tisztán megmarad, minden növekszik a maga rendjén, az örök áramlásban körbe körbe halad. Minden virul, terem, s a kezdethez visszatér szüntelen. A kezdethez visszatérés: a béke. A béke: az élet visszatérte. Az élet visszatérte: állandóság. Az állandóság tudása világosság. Az állandó nem tudása: vakság, zűrzavar. […]”

(Lao-Ce, Tao te king, Weöres Sándor fordításában)

A Déryné-Barangoló program támogatásával megszületett első önálló előadásunk, Janus misztérium és karnevál címen. egy látványban gazdag táncos és fizikai színházi produkció jött létre, a Janus misztériumjáték. A Sinum Színházi Műhely előadásában a színészek táncba foglalt imát hajtanak végre, hogy kinyíljanak a kapuk az ellentétes pólusban létező elzárt kollektív tudattartalmak között.

Fotó: Érdi Róbert

Facebook bejegyzés: https://www.facebook.com/SinumTheatreLaboratoryAssociation

Határokon át – egy Európai Vidékjáró Hálózatért

Egyesületünk egy újabb európai program részese lehet: “Határokon át – egy Európai Vidékjáró Hálózatért” című partneri együttműködésben tovább dolgozhatunk azon, hogy nemzetközi színházi előadások, akár távoli elszigetelt falvakban meg tudjanak jelenni.

Partnereink: CRYING OUT LOUD (UK)Take Art (UK)Žuvies AKIS (LT)NOVÁ SÍŤ (CZ)Creative Kernow (UK)Festival Sismograf Olot Cultura (ES)Eesti Tantsuagentuur (EST)Pro Progressione (HUN)@T4G | Teatro 4Garoupas (DE)

Az együttműködés a Performing Europe program támogatásával valósul meg.

Egy csodálatos nap

Első alkalommal került megrendezésre egy Utcaszínházi Kavalkád, Cserkút központjában 2021. október 16-án. Köszönjük az Une idée dans l’air francia bohócainak, a Protagon e. V. német-brazil gólyalábasainak a Teatro Nucleo zenészeinek a fantasztikus hozzájárulást illetve Cserkút közösségének nagylelkű vendégszeretetét. Külön köszönet illeti a Szabó Zsuzsanna rendezésében megvalósuló helyi színjátszócsoport előadását, amelyben színre vitték a cserkúti Keresztelő Szent János templom Szent György és a Sárkány freskója ihlette szabadtéri előadást, ahol az őszi naplementében a legenda újra életre kelhetett.

Még több fényképet ezen a linken találhat ezen a linken találhat.

Ismeretterjesztő színházi fórum Cserkúton

A cserkúti Malom és Műhelyházban október 17-én, vasárnap este 18:00 órától a színház világának két egészen különleges területéről hallgathatunk előadásokat, amelyek után beszélgetésekre is alkalom nyílik. Előadók és előadások:
Simon Balázs, az Utcaszak Színházi Alkotóközösség vezetője beszél kutatásáról: hogyan mérhetőek a színházi tréningek pszichofiziológiai folyamatai, illetve miként érhetőek tetten az egyének csoporttá válási folyamatának mozzanatai a szívritmus variabilitás szenzoros mérésein keresztül? Marco Luciano, a ferrarai (Olaszország) Teatro Nucleo művészeti vezetője az olasz falvakban gyűjtött részvételi színházi tapasztalatairól mesél, illetve arról, hogy a helyi mítosz miként jelenik meg közösségformáló erőként egy színjátszó csoport kialakulásában.

Az esemény a RIOTE 3 Erasmus + program részeként jön létre. Fotó: Rumann Gábor (Beremend, 2017)

Utcaszínházi Kavalkád

Október 16-án, szombaton délután 4 órától Cserkút népe szembenéz a Sárkánnyal!
Az eseményt utcaszínészek programjai készítik elő, elsőként megjelennek a francia Une idée dans l’air bohócai, a német Antagon Theatre gólyalábasai, pécsi utcazenészek és végül a Cserkúton frissen megalakult színjátszócsoport megmutatja, hogy a falu közössége előtt semmi sem lehetetlen. Megküzdenek a Sárkánnyal, amihez azonban Szent György lovag segítségét is el kell majd nyerniük.

Az eseményre a RIOTE 3 Erasmus + program keretén belül kerül sor.
További támogatók a cserkúti Malom és Műhelyház, illetve Cserkút Önkormányzata.

Megjelent könyvünk az utcaszínházról

Vida Cerkvenik Bren: Miért nem az utcán csináljuk? Interaktív utcaszínházi kézikönyv bemutatójára 2021. május 19-én került sor a Pécsi Művészetek és Irodalom Házában. A könyv a Sinum Egyesület kiadásában jelent meg 50 példányban a pécsi Duplex-Rota Kft. közreműködésével.

A könyv elektronikusan olvasható, illetve nyomtatható, pdf változatai elérhetők és letölthetők a honlapunk könyvtárából.