SPARSE plus, nyitótalálkozó Olaszországban

A Kreatív Európa támogatásának köszönhetően egyesületünk részese lett egy 4 éves művészetek forgalmazását fejlesztő programnak, a SPARSE plus (Supporting & Promoting Arts in Rural Settlments in Europe azaz „Művészetek támogatása és terjesztése vidéki kistelepüléseken”) címmel.

A program célja egy európai színházi vidékjáró hálózat kialakítása, amelyben a helyi emberek választhatják meg, mely előadásokat, milyen körülmények között szeretnék meghívni.

Egyesületünk feladata egy öt faluból álló baranyai minta-hálózat kialakítása, amelyek mindegyike 2024-től kezdődően évente legalább egy hazai vagy nemzetközi produkciót lát majd vendégül. A résztvevő falvak: Szajk, Szalatnak, Hosszúhetény, Alsószentmárton és Vásárosbéc.

A 12 partnert összekötő program egyik első állomásaként október 3-5. között Olaszországban, Villa Pignaban (Marche) találkoztak a partnerek illetve a falvak képviselői, önkéntesek és kulturális szakemberek, hogy megosszák tudásukat, tapasztalataikat, illetve előkészítsenek egy hosszú távú együttműködést.