‘Janus misztérium és karnevál’ – Pécs, Dóm Kőtár – július 15-én 20:00 órakor

Farkas B. Szabina fotója, Szalatnak, 2022. február 19.

Janus Pannonius halálának 550 éves évfordulója lehetőséget ad, hogy elgondolkozzunk azon, vajon mi is ma a költő üzenete korunk emberéhez?
A „Janus misztérium és karnevál” egy kortárs misztériumjáték, amelyet a költő élettörténetének és költői világának egyik legfontosabb motívuma ihletett: Janus isten kétarcúsága. Hogy mi a kétarcúság a mi értelmezésünkben? TÁNC, amelyben részt vesz a világmindenség valamennyi alkotóeleme, amelyben egyszerre pusztul és épül a természet. Talán a haláltáncok egykori résztvevőit is valami hasonló eufórikus felismerés kerítette hatalmába. Ahogy a bibliai Próféták könyvében, úgy Janus Pannonius Árvíz című versében is a végső összegzés így szól:, „Nincs aki tudhatná, e világ hányadszor öregszik, / Hány lesz még, s hány volt már ugyanígy ezelőtt” Akár csak Qohelet szavai: „Láttam már mindent, ami csak végbe megy a nap alatt és kiderült: minden csak hiábavalóság és szélkergetés”, vagy Guido Ceronetti fordításában: „Minden csak a füstök füstje, nem más, csak egy éhező fuvallat”. Hogy mit tehet az ember a világ pusztulása láttán? Bízunk az isteni gondviselésben és a Szentlélek erejében, s amikor imáinkban elmondjuk, „Uram legyen meg a te akaratod”, a bánat mellett helyet kap Janus másik arca is, az öröm.


Az előadásra július 15-én a pécsi Dóm Kőtárban kerül sor, s reméljük az üvegtetőn át együtt élhetjük meg a naplemente hangulatát is. A helyszín különlegessége, hogy a misztériumjáték csaknem ezeréves épület és dombormű töredékek között szólalhat meg. Egyfajta „történelmi tapasztalat” után is kutatunk az előadásunkkal, akár csak a régészek teszik azt. Balogh Tamás hasonló szavakkal összegzi a történelmi tapasztalat jelentését: „a múlt maradványait szemlélve, vagy egy történelmi hely szellemével érintkezésbe kerülve váratlanul feltárulhat előttünk, milyen is volt a múlt valójában. Többnyire kivételes eseményként, szinte kegyelmi pillanatként élhetjük meg ami ekkor velünk történik. Úgy érezhetjük, amit átélünk, nem érzéki csalódás csupán, hanem olyan megbízható és valóságos, mint az érzéki tapasztalat.”


A július 15-i előadásunkat tekintjük a hivatalos premiernek. A belépés díjtalan, de a sinumszinhaz@gmail.com e-mail címen várunk előzetes helyfoglalási kérelmeket. Bővebb leírás az előadásról: https://www.sinumtheatre.eu/elokeszuletben/Köszönjük a Janus Egyetemi Színház támogatását, hogy helyszínt biztosított a próbákhoz, továbbá a Pécsi Egyházmegyének, hogy befogadta az előadásunkat. Szintén köszönjük a Nemzeti Kultúrális Alap támogatását, illetve a Retextil hozzájárulását a díszlethez.
Az előadás alkotófolyamata a Barangoló Alprogram támogatásával kezdődött 2021-ben.